In mei 2017 vertrokken we opnieuw met een belgische-nederlandse delegatie naar het internationale congres voor learning en development, ATD. We maakten een compilatiefilm die de sfeer van het congres weergeeft. (zet het geluid even aan)
0 Reacties
Meer nog, is agility enkel toepasbaar bij product ontwikkeling en IT projecten? Neen!
Kunnen we er mee aan de slag binnen Learning en Development? JA!
Organisaties moeten zich non-stop aanpassen aan veranderende omstandigheden en continu verbeteren en vernieuwen om te overleven. Als ze de boot missen, gaan ze de mist in met alle gevolgen vandien. Zo mistte Kodak de digitale revolutie en verdween het icoon uit de fotowereld van het toneel. Om te overleven, passen steeds meer bedrijven hierdoor hun manier van werken aan: van een traditionele naar een ‘lean’ en ‘agile’ aanpak. Maar...wat is agile? Meer nog…moeten we er als HR professionals meer mee bezig zijn?
Een zware maaltijd verteert traag. Dat is ook zo bij ons brein
Het goede nieuws is dat je hier iets aan kan doen. Onderzoek verklapt ons dat de ideale verhouding tussen aandacht focus en verwerkingstijd 90/20/10 is. Hoe pak je dit concreet aan?
So, what’s trending at ATD2017 ?Van 21 mei tem 24 mei 2017 vond het jaarlijkse ATD congres plaats. ATD staat voor Association for Talent Development. Het is de grootste netwerkorganisatie voor learning en development experten wereldwijd. Tijdens dit jaarlijkse congres, steeds in de USA georganiseerd, komen 10.000 deelnemers van over de hele wereld samen om te luisteren naar 300 sprekers, Tedwaardige keynotes en beursexposanten.
Om jou op de hoogte te houden van wat er zoals speelt tijdens ATD maakte ik een videodagboek. Kijk en luister mee; laat je inspireren door de inzichten van de Belgische en Nederlandse deelnemers én sprekers.
Micro learning is not about technology nor about cutting to chunksMicrolearning...there are quite some myths and ideas about it. What is it? And what is it not at all? We tend to think that micro learning is about cutting learning content into chunks and thats it. Well...it is not! Micro learning is about small sized learning elements that helps us learning the job when we need to do the job. It is about offering short burst of focused “right sized” content to help people achieve a specific outcome. Micro learning is about offering short burst of focused right sized content to help people achieve a specific outcome. It is not about technology , but about modality! This does not necessarily correlate with fancy technology. Micro learning objects could be screencast, recorded lectures, recorded lecture, podcasts, video's, recorded powerpoint, BUT they can also be a simple job aid or word document! In other words: it is not about technology, but about modality. I followed a full day training with a micro learning expert and would like to share some insights with you via this video. In the near future I will share more insights and tools on my blog. Wat brengen evaluaties jou op?Als HR professional stuur je aan het eind van een opleiding een evaluatie naar de deelnemers. Want een ‘happy sheet’ hoort er nu eenmaal bij als opleidingsinitiatieven afgerond worden. Dit zijn evaluatieformulieren die we –vaak- aan het einde van een opleiding uitsturen. Voor heel opleidingsverantwoordelijken onder ons is het opmaken, uitsturen, opvolgen en verwerken van evaluaties een tijdsintensieve bezigheid. We mogen al een vreugdedansje maken als we een deftige responsgraad hebben. Want dat durft eerder de uitzondering dan de regel te zijn. En daarna maken we een power point met statistieken en gaan we die presenteren. Ja, evalueren vraagt een grote investering van jouw kostbare tijd. Daar zijn we het over eens. Maar wat brengt ze in verhouding op voor jou? Quasi niets! Wat nu? De correlatie tussen resultaten van de traditionele happy sheets en
Ingrediënten = play + creativiteit + anti-middagdip"You can learn more about a person in an hour of play than you can from a lifetime of conversation" – Plato Stel dat ik jou vraag hoe je ideale team eruit zou zien. Dan heb je wellicht zo ongeveer een idee daarover. Misschien praat je vlot en maak je je achteraf nog bedenkingen. Of ben je eerder van het stille type, zeker als er enkele dominante personen in de ruimte zitten.
Maar stel dat ik je dezelfde vraag neerleg en je een stapel LEGO-blokken geef met de opdracht ‘bouw jouw ideale team: welke karakteristieken heeft dat team dan? Hoe voelt de samenwerking? Zijn er bepaalde competenties of talenten nodig? Hoe werken ze samen,…?”. Er zal een wezenlijk rijker antwoord komen uit de 2e aanpak! Wat is LEGO SERIOUS PLAY eigenlijk?
Is HR van Venus en de lijnmanager van Mars?En dan nu het goede nieuws: er is een oplossing! Aan de hand van 3 stappen kan je een brug te bouwen en lijnmanagers jouw partner in talentontwikkeling maken.
Ik nam je al eens mee in het ATD verhaal in de blogs van april en september. De 2016-editie vond eind mei plaats in Denver(Colorado). Ik was dit jaar weer van de partij en wilde graag weten welke 'learnings' het meest bleven plakken enkele collega's. Van hieruit kwam het idee om aan de hand van korte stukjes een videodagboek te maken. Laat je inspireren door straffe boodschappen van nog straffere madammen en meneren aan de hand van interactieve video's. Niet vergeten: klik zeker door op de links die tijdens de filmpjes verschijnen als je meer informatie wenst over het onderwerp en de sprekers. Dag 1: learnings van Lesley Arens - VOVLesley Arens, bijt de spits af en deelt haar learnings van dag 1. Zo gaat ze in op de workshop van (entertainer) Rick Lozano en de hefbomen van engagement en de link met creativiteit. Ze schreef er ook een blogbericht over!
Binnenkort is het weer zover: het internationale ATD congres. The place to be om op te snuiven wat er wereldwijd leeft binnen Learning and Development. Vorig jaar publiceerde ik er dit bericht over.
Deze keer, in plaats van een tekstbericht, een kort filmpje met links waarop je kan doorklikken. Het filmpje geeft je een impressie over de Belgische delegatie, keynotes en hoe we jou meenemen in het verhaal. Blijf dus zeker volgen!
Klik om HTML aan te passen
Uitglijders... Ik heb er en cours du route wel wat gemaakt.We draaien de klok 10 jaar terug in de tijd. De collega het departement x vraagt me een opleiding assertiviteit te organiseren voor zijn medewerkers. “Want ze moeten assertiever reageren tegenover hun collega’s van departement y waarmee ze dagelijks moeten samenwerken. Het ontspoort vaak tijdens discussies". De man schetst zijn probleem en concludeert 5 minuten later dat deze opleiding dé sleutel is tot de oplossing van het probleem. Ok denk ik dan; de klant zal wel weten waar ie het over heeft. Ik ga mee in zijn verhaal en schiet onmiddellijk in actie. Ik ga mee in zijn verhaal en schiet onmiddellijk in actie
Bullets kill people at the office"Bullets kill people".... Godzijdank niet letterlijk. Neen, ik heb het hier over powerpoint presentaties volgestouwd met lange teksten en véél, véééél 'bullets' - bolletjes, streepjes, v'tjes. Ik heb het over word en ppf pagina's waar letters oneervol behandeld worden: als sardientjes in een blik op elkaar gepakt, schreeuwend om meer ruimte en afwisseling. An zich heb ik niets tegen Powerpoint, Word en PDF-bestanden. Ik heb wél een probleem met een overkill aan tekst en bolletjes als de boodschap korter en krachtiger kan. Dan haak ik af en betrap ik me erop dat mijn tablet of telefoon de aandacht overneemt. Herkenbaar? In de plaats daarvan werken beelden wél! Meer nog, de juiste beelden boosten je boodschap ! Trekt de aandacht naar de inhoud van je boodschap met beelden! In mijn vorige blogbericht schreef ik een stukje over storytelling. Een verhaal visueel voorstellen, werkt enorm krachtig. Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden. Een huwelijk tussen sterke beelden én een goed verhaal creëert betrokken toeschouwers. Ik ben geen uber-communicatiespecialist. Over het aspect storytelling ga ik niet dieper in. Ik wil je wél meenemen in mijn ervaring over het visueel voorstellen van informatie. Ik deed best wat inspiratie op de laatste maanden en vertaalde die binnen leer- en ontwikkelactiviteiten. En die deel ik graag met jou. Daarenboven - goed nieuws- de tools die ik aanreik zijn gratis of goedkoper dan een pakje friet. Voilà, een vroege kerstcadeau :) Benieuwd naar toffe tools en vertelvormen?
Geschiedenis bouwt voort op verhalen. Akkoord? Denk eens hoe rotstekeningen, papyrusrollen, fotografie en film de mensheid steeds iets duidelijk maakten. De kunst van verhalen vertellen, ofte storytelling, komt eindelijk in het vizier van HR. Hoe kunnen leiders verhalen inzetten om een voetafdruk nalaten?“Storytelling voor leiders”. Onder deze noemer kondigde Peter Perceval een workshop aan op de tweejaarlijkse VOV beurs. De laatste tijd kruisen termen als storytelling, visual hervesting, sketchnotes dagelijks mijn Twitter, blog en Linked-in radar. Feit dat Perceval zijn sessie aankondigde als ‘voor leiders’ triggerde mijn curiositeit. Is dit 'anders' dan anders ? Welke vertaalslag kan ik verwachten? Lesley Arens vroeg me er een stuk over te schrijven en aan zo'n sympathieke madam kan ik geen nee zeggen. Ik warmde dus een zitje in de zaal. Oh ja, voor de visueel-lerenden onder ons: onderaan de beknopte versie aan de hand van een infographic die ik maakte.
We krijgen steeds meer inzicht in de werking van ons brein. Dat schept heel wat mogelijkheden voor het optimaliseren van leerprocessen.Your brain: use it or loose it!Herman Ebbinghaus is de grondlegger van de fenomeen dat 'de vergeetcurve' heet. Aan de hand van onderzoek kon hij aantonen dat de nieuwigheden die we aanleren al na enkele uren uit ons actief geheugen verdwijnen als we er niet mee bezig zijn. Wist je dat we 20 mInuten nadat we informatie hebben binnen gepakt, 40% verdwenen kan zijn? Na één uur is dat al 50%!
Op blogs lees ik wel eens dat ‘elke zichzelf respecterende L&D professional hier naartoe moet gaan’. Straffe uitspraak! Is dat wel zo? Ik durf het met een knipoog te vergelijken met het ‘Tomorrowland voor L&D’s’. Jammer genoeg geen DJ set op het vliegtuig. Ook bloemenkransen en bodypainting ontbraken. En tóch zie ik overeenkomsten:
![]()
Enkele maanden geleden wekte een filmpje op de website van Koppen mijn aandacht. Niet om de inhoud van de boodschap, maar wel de technologie er achter. Na wat zoeken, kwam ik er achter dat dit #Touchcast was. Ondertussen maakte in meerdere Touchcast filmpjes. Ik krijg er echter regelmatig vragen over van collega's die zich om de een of de andere reden 'vastrijden'. En omdat ikzelf ook door een behoorlijk hobbelig parcours ben gegaan om te komen waar ik nu ben, lijkt het me nuttig wat tips mee te geven vanuit mijn ervaring.
Touchcast is een gratis webapplicatie én een app die je toelaat interactieve filmpjes te maken. Dat wil zeggen dat bezoekers tijdens het filmpje kunnen doorklikken naar internetpagina's, twitter, kaarten, andere youtube filmpjes enz. In Touchcastland heten die dingen 'vApps'. Ze zijn de poorten naar online bestemmingen, van waaruit gebruikers ook weer makkelijk terug naar jouw filmpje komen. Gedaan met 5 schermen die tegelijk open staan, gedaan met de 'back', 'back' en nog eens 'back'. De BBC gebruikt ze soms, The Wall Street Journal, maar ook scholen en bloggers. Ik gebruikte de tool voor oa in flippend learning situaties waar ik deelnemers vroeg door educatief materiaal van lynda.com te gaan. Je kan er de trainer in voorstellen, verwachtingen van deelnemers in verzamelen, links naar inschrijvingsmodules, survey monkey of padlet in creëren. Erg handig dus! Naar aanleiding van de pitstop van het VOV in mei, bokste ik een andere Touchcast in elkaar.
Nochtans loopt het maken van een Touchcast niet altijd van een leien dakje. Daarom even de voor en de nadelen opsommen, gevolgd door wat gouden raad van tante...Sofie
Wat is er zo geweldig aan Touchast?
Waar vloeken we op door Touchcast?
Een L&D collega uit de vroeg me waar de gegevens worden bewaard. Als je je Touchcast wil delen met anderen -een URL aanmaken dus- dan staat ie op de servers van Touchcast. Zie je dat niet zitten? Dan bewaar je hem als 'privé', maar delen kan dan niet. Er is geen oplossing 'tussenin' waarbij je een privé kanaal opzet en enkel deelt met een select publiek. In die optiek zijn alle filmpjes toegankelijk voor...iedereen. Dus beter geen gevoelige informatie in meegeven. Je hebt de keuze om je film én de fameuze vApps aan te maken in Touchcast zelf. Je kan ook een filmpje importeren en achteraf de vApps toevoegen. Ik raad je aan het laatste te doen! Bij het eerste scenario bestaat het risico dat je vastloopt, waardoor de boel verloren is en je helemaal moet herbeginnen. Ook het initieel filmpje opnieuw opnemen. Maar...misschien had je maar 1 moment en is dat voorbij. Bij mij heeft dat verschillende keren tot geknarsetand en vloekwoorden geleid. Dus...bezint eer ge begint! Hoewel ik de eerste keren de Touchcast met zijn klikken en klakken wilde buiten gooien, moet ik zeggen dat ik ondertussen een fan ben geworden. Eens je de applicatie beter begrijpt, is het een plezier om iets in elkaar te boksen. Mijn kijkers loved it! Hopelijk geven mijn tips en deze post jou handvatten om mee aan de slag te gaan. Nu is 't aan jullie! Hebben jullie de Touchcast uitgetest? Wat vind jij ervan? |
Filteren op onderwerp
Alles
Op naar het archief
November 2020
|