We krijgen steeds meer inzicht in de werking van ons brein. Dat schept heel wat mogelijkheden voor het optimaliseren van leerprocessen.Your brain: use it or loose it!Herman Ebbinghaus is de grondlegger van de fenomeen dat 'de vergeetcurve' heet. Aan de hand van onderzoek kon hij aantonen dat de nieuwigheden die we aanleren al na enkele uren uit ons actief geheugen verdwijnen als we er niet mee bezig zijn. Wist je dat we 20 mInuten nadat we informatie hebben binnen gepakt, 40% verdwenen kan zijn? Na één uur is dat al 50%!
Ons brein heeft een beperkte capaciteit. Wat we niet gebruiken wordt naar het achterkamertje geduwd. Hoe vaak zoeken we achter de naam van die ene schoolkameraad die we jaren niet zagen? Of de tekst van een liedje van weleer. Maar eens we de melodie horen...aha...komt ineens alles terug. Hoe komt dat? Omdat onze hersenen opnieuw verbinding leggen naar het achterkamertje. Voor leerprocessen is dat niet anders. Wil je dat je leertraject slaagt? Dan is dit één van de elementen die daartoe kunnen bijdragen. Het gevecht tegen de vergeetcurveJe kan op verschillende manieren dit vergeetproces tegen gaan: je didactiek aanpassen aan de leerstijl van de deelnemers. De aanpak zo dicht mogelijk aan de realiteit laten aansluiten enzovoort, enzoverder. Daar kunnen we een heel blogarchief over vullen. Maar ook ná een vormingsinitiatief zijn er heel wat mogelijkheden: laat deelnemers onmiddellijk aan de slag gaan met het geleerde. Goede afspraken met de deelnemer en leidinggevenden zijn belangrijk zodat er tijd en ruimte gemaakt kan worden om zich de nieuwe skills eigen te maken. Meer nog, laat hen delen wat ze geleerd hebben met collega's, laat hen reflecteren, discussiëren,... Op die manier blijven de hersenen de 'informatie-lanen' actief houden. Je kan nog een stapje verder gaan door bewust prikkels uit te sturen naar de hersenen. Ik deed op het ATD congres inspiratie op tijdens een sessie van Art Kohn. Hij gaf aan dat het niet de bedoeling is om gegevens opnieuw te reproduceren: eens informatie is binnen gepakt in ons brein, blijft het daar geparkeerd. Herhalen voegt met andere woorden niets toe. De kunst bestaat erin ze levendig te houden. Dit wordt ook 'boosten' genoemd. . Onder 'boosten' begrijpen we prikkels uitsturen met als doel de informatie-snelwegen actief te houden. En dus minder snel te vergeten. Kohn's workshop was licht verteerbaar en toonde aan dat het hem vaak in de kleine dingen zit. De man runt een consultancybureau dat zulke oplossingen verkoopt. Ik geloof in het verhaal van prikkelen. Daarnaast zie ik rondom mij nauwelijks initiatieven in de nazorg na een leerinterventie die hierop inspelen. Daarom had ik goesting om er creatief mee aan de slag te gaan, maar niet tegen (letterlijk) elke prijs. . Lees je mee? De SMS-kwis: boost of spam?
Enkele uren na het einde van de workshop ging ik aan de slag en stuurde de eerste boost uit. Ik wist niet helemaal wat het ging geven. Percipiëren de deelnemers dit als storend, spam? Of als een uitdaging? Ondanks het late uur kwamen in een mum van tijd heel wat reacties binnen! De dag nadien...boost 2. Twee dagen later nog een boost. Over een periode van 2 weken, werden 5 impulsen uitgestuurd. De resultaten ?11 van de 12 deelnemers hebben vrijwillig de hele rit uitgezeten. Dappere vechters tegen de vergeetcurve! Ook de resultaten waren goed. Het spel-element zorgde voor de fun-factor. Onbewust hielden ze hierdoor de materie actief. Is er effectief iets blijven hangen? Ik denk het wel. Getuige de laatste open vraag over wat hen nu het meest is bijgebleven na de workshop. Ik kan me niet baseren op een wetenschappelijke studie, maar wel op de positieve feedback van de leidinggevende in kwestie en de deelnemers. Op enkele leerpunten aan mijn kant na, was is best tevreden over het resultaat. Dit is een geslaagde actie die voor herhaling vatbaar is. Ze past mee in het grotere raderwerk van factoren die kunnen bijdragen tot een blijvende gedragsverandering.
Wil je meer weten over wat boosts kunnen betekenen? Of heb jij er ervaringen mee? Laat gerust een reactie achter of contacteer me.
2 Reacties
10/30/2015 08:20:47 am
Om dezelfde reden (opleidngen moeten toegepast en niet vergeten worden) bieden wij trajecten aan ipv. opleidngen. In een traject zit de oefening en praktische toepassing van het geleerde. Uiteindelijk moet een succeservaring goesting geven om verder te gaan. Deze boosts zouden een mooie aanvulling zijn om het verband te blijven zien tussen het geleerde, de theoretische modellen en de praktijk.
Antwoord
sofie
10/30/2015 01:07:55 pm
Hallo Jan,
Antwoord
Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.
Laat een antwoord achter. |
Filteren op onderwerp
Alles
Op naar het archief
November 2020
|