De aandacht voor psychologische veiligheid, vertrouwen, biases en gewoontevorming was nog nooit zo groot bij leerprofessionals. Deze trend was duidelijk af te lezen op ATD ICE (Association for Talent Development International Conference and Exposition), de jaarlijkse internationale hoogmis voor Talent Development professionals.De conferentie vond in mei 2019 plaats in Washington. Met 13.000 deelnemers uit 88 landen, 300 sprekers en 400 standhouders op een expo, vormt ze een interessante graadmeter. Waar liggen leerexperten en talent development professionals van wakker?
Enkele weken voor de conferentie wordt het aanbod van de workshops gecommuniceerd. Deelnemers maken dan ‘hun lijstje’ op. Dit is geen overbodige luxe: elk uur vinden een 18 parallelle workshops plaats. Per dag dus een 100-tal. Zonder focus verdwaal je niet alleen in het megalomane convention center, maar ook in de inhoud. Dit jaar was er een tsunami aan workshops gelinkt aan psychologische veiligheid, vertrouwen en biases. Daarnaast was er veel te doen rond gewoontevorming. Technologie speelde deze keer slechts een bijrol. Dat was vroeger wel anders.
0 Reacties
Dit artikel werd geschreven in opdracht van HRmagazine.be Foto: Jo Cobbaut van HR Magazine. Tekst: Sofie Willox Ook op de ATD Conference in Washington bleef men zoeken naar manieren waarop opleidingsprofessionals de toegevoegde waarde bewijzen van investeringen. Tijdens een panelgesprek met gevestigde waarden, Patty Phillips, Michael Gawkins, Cristina Hall en Paul Leone, kwam een onderzoek ter sprake van het ROI-Institute. Blijkbaar meet HR niet altijd waar de organisatie van wakker ligt. HR is ijverig in het meten van aanwezigheden, kosten, tevredenheid en wat deelnemers leren met een test. De kosten zijn dus helder, maar de opbrengsten vaag. De ROI Het management van zijn kant is meer geïnteresseerd in welke mate het geleerde ook wordt toegepast, wat de impact is van het geleerde en de ROI (financiële opbrengst die de gedragswijziging met zich meebrengt – de kost verbonden aan de leerinterventie). Er zijn verschillende modellen voorhanden om leerinterventies beter te meten dan de klassieke tevredenheidsenquête. Dit is alvast altijd belangrijk:
Dit artikel werd geschreven in opdracht van HRmagazine.be Foto en tekst: Sofie Willox Wat viel er dit jaar te rapen op de hoogmis van de Association for Talent Development? Onze stem in Washington focust in deze eerste bijdrage op het fenomeen van de stemassistenten. Alexa en Google Home kunnen de HR-praktijk door elkaar gaan schudden.
In de VS, waar Alexa en Google Home ondertussen een stoel aan de ontbijttafel hebben gekregen, stellen professionals vast dat de technologie behoorlijk disruptief werkt. Zo gaf Almira Roldam, technisch product manager bij Amazon, aan dat de mogelijkheden legio zijn. Hoewel dat geweldig klinkt, worden die mogelijkheden bij HR-diensten onvoldoende benut, omdat ze niet altijd weten hoe de technologie te integreren in hun activiteiten. Sidekicks Volgens Roldan kunnen Learning & Development professionals hiermee op leernoden inspelen. Succesvolle bedrijven creëren via Alexa ‘sidekicks’, met een ‘tone of voice’ aangepast aan de bedrijfscultuur. Meer nog, ze voeden Alexa met bedrijfseigen informatie waardoor typische vragen die medewerkers stellen worden beantwoord. In welke situaties komen stemassistenten best tot hun recht? In procesgerelateerde vragen type “hoe vul ik een kostenformulier in?’ Vragen over sociale wetgeving en on-the-jobvragen zijn ook denkbaar. Tot slot heeft ze ook bij post-trainingvragen meerwaarde als naslagmateriaal waar deelnemers iets opnieuw in kunnen opzoeken. Dit artikel werd geschreven in opdracht van HRmagazine.be Foto: en tekst: Sofie Willox Op het ATD congres in Washington ging veel aandacht naar gewoontevorming. We noemen Charles Duhigg (journalist bij The New York Times en Pulitzer Prize winnaar met ‘The Power of Habit’), ‘habit-goeroe’ Michael Kim en de Belgische Sarah Sheriff van Cute Solutions, maar er waren nog vele anderen.
Het onderwerp is duidelijk ‘hot’ bij leerexperten. “Immers,” dixit Michael Kim, “organisaties veranderen pas als individuen veranderen.” Door in te zetten op doorgedreven herhaling op vaardigheden –drillen dus- ontstaat gewoontvorming en dus gedragswijziging. Na een tijd denken we er niet meer over na en wordt het een reflex. Routines Binnen de bedrijfscontext levert dit efficiënter werken op, maken we minder fouten en volgen procedures vanuit automatismen. Reflexen kweken gebeurt niet alleen in de topsport en het leger. Even goed zetten bedrijven als Starbucks in op het installeren van routines. Denk maar aan het systematisch vragen van je naam die op de beker wordt geschreven. De politieagenten van New York leerden, elke keer voor ze uit de wagen stappen voor een interventie, drie keer diep adem te halen om de stress onder controle te houden. Volgens Kim zou daardoor het aantal incidenten gedaald zijn met 17 procent. Nieuwe gewoontes installeren heeft tijd nodig. Afhankelijk van de complexiteit moeten we op 66 tot 88+ dagen rekenen. De foto met Michael Kim De foto is genomen tijdens de sessie van Michael Kim: een toeschouwer moest aan Kim uitleggen hoe hij moest leren golfen. Moraal van het verhaal: geef instructies stap voor stap. Ga pas naar een volgend niveau als het huidige een reflex is geworden. Dit artikel werd geschreven in opdracht van HRmagazine.be Foto: Jo Cobbaut van HR magazine - Tekst: Sofie Willox Met zijn 13.000 deelnemers en 450 exposanten was de 76ste ATD International Conference en Expo (ATD ICE) een interessante graadmeter voor wat er leeft bij de ‘talent development’ expertenOp internationaal niveau is duidelijk een koerswijziging zichtbaar. Pakweg vijf jaar geleden ging de meeste aandacht nog naar technologie en cijfers. Learning management systemen en big data waren hét gespreksonderwerp, zowel in workshops als in de beurshal.
De jaren nadien stonden slimme technologieën zoals VR en AI maar ook microlearning voorop. Vorig jaar kondigde zich al stilletjes een trendbreuk aan en kiemden ‘zachte’ thema’s zoals vertrouwen en zingeving. Anno 2019 werd die trend stevig doorgezet. Psychologische veiligheid, vertrouwen, elasticiteit van het brein, gewoontevorming en menselijke biases kregen nog nooit zoveel aandacht als vandaag. Technologieën en data kennen hun plaats in een ondersteunende rol, het menselijke aspect staat vandaag centraal. Sinds 2017 reizen de Belgen en Nederlanders onder één vlag naar ATD ICE, het grootste congres over learning en talent development. Maar wat gebeurt er zoal tijdens het 4 daagse congres als je je laat vergezellen door een bende delegatieleden? Met de 3 delegatieleiders Dick Krikke en Ria Vandinteren (delegatieleiders voor Nederland) en ikzelf (delegatieleider voor Belgie) ben je in goede handen. We zorgen ervoor dat je stevig kan netwerken, nooit alles hoeft te gaan eten en een hoop plezier en inspiratie opdoet. Dick en ikzelf maakten elke dag een overzicht van de Lowlands activiteiten.
Voel jij de kriebels om mee te gaan naar ATD2020 in Denver? Wil je graag meer informatie?
Contacteer dan https://vov.be of https://develhub.nl Het grootste congres voor leerprofessionals vindt elk jaar plaats in de USA. Het heet ATD ICE. Dat bekt een stuk makkelijker dan de hele benaming, nl Association for Talent Development International Conference and Exposition. In mei 2019 waren we te gast in Washington en hield ik er een vlog-dagboek bij. Zo heb jij een goed idee wat er zoals te zien, te horen en te beleven valt. Learnings van enkele deelnemersWelke interessante inzichten deden Belgische en Nederlandse leerexperten op tijdens ATD2019?
|
Filteren op onderwerp
Alles
Op naar het archief
November 2020
|